معرفی
تاریخچه
آزمایشگاه تخصصی آواشناسی دانشگاه الزهرا(س) در پنجم آذر ماه سال 1396 به همت خانم دکتر ماندانا نوربخش عضو هیأت علمی گروه زبانشناسی و با حضور رئیس وقت دانشگاه خانم دکتر ملانظری و همچنین رئیس وقت دانشکدۀ ادبیات خانم دکتر قهرمانی قاجار افتتاح شد. از زمان افتتاح این آزمایشگاه پروژهها و طرحهای گوناگون دانشجویی و غیردانشجویی در آن انجام پذیرفته است. هرچند در دوران همهگیری کوید19 امکان استفادۀ حضوری از آزمایشگاه به حداقل رسید ولی با پایان همهگیری پژوهشهای آوایی در محل آزمایشگاه ازسر گرفته شد و به قوت ادامه دارد.
امکانات و تجهیزات
آزمایشگاه تخصصی آواشناسی مجهز به اتاقک ضدصوت متحرک است و علاوهبر آن دیوارهای آزمایشگاه برای جلوگیری از نفوذ و انعکاس صدا دارای لایۀ پشم سنگ و پنل ضدصوت هستند. همچنین پنجرۀ سهجداره و درب چندلایۀ چرمی در آن بهکار گرفته شده است.
از تجهیزات آزمایشگاه میتوان به دو دستگاه رایانۀ شخصی و دو دستگاه لپتاپ مجهز به نرمافزارهای تخصصی تجزیه و تحلیل گفتار، ویرایش صوتی و تجزیه و تحلیل آماری شاملPRAAT ،Audacity ، Dr. Speech، Dr. Voice، SPSS و RStudioاشاره کرد. تجهیزات ضبط تخصصی مانند کارت صوتی اکسترنال حرفهای و میکروفون رولاند با پاسخ فرکانسی بیست تا بیست کیلوهرتز و ضبطکنندههای دقیق و پیشرفته قابلحمل Zoom H6، Zoom H5، Zoom H4، Zoom H1 و همچنین چند دستگاه ضبط کوچک سونی از تجهیزات این آزمایشگاه بهشمار میآیند. همچنین هدفونهای با کیفیت جهت انجام انواع پژوهشهای درکی، تجهیزات الکتروگلوتوگرافی و کامنگاری در آزمایشگاه در دسترس هستند.