گروه زبان و ادبیات فارسی

گروه زبان و ادبیات فارسی

گروه زبان و ادبیات فارسی


گروه زبان و ادبیات فارسی دانشگاه الزهرا (س) از سال 1367 تا کنون با همت اعضای هیأت علمی و مدیران گروه به ترتیب دکتر خالقی راد، دکتر فاطمه راکعی، دکتر صلاحی مقدم، دکتر فقیهی، دکتر دیانی، دکتر پناهی، دکتر علامی، دکتر نیک­منش، دکتر فاضلی، دکتر یگانه  و دکتر هوشنگی در زمینه­ های آموزش، پژوهش و ارتباطات علمی ملی و  بین­ المللی فعال و پویا بوده و با هدف اعتلا و توسعة فرهنگ ایرانی و اسلامی به شناخت و معرفی ارزش گنجینة آثارادب فارسی پرداخته است. این گروه می ­کوشد در چارچوب نظام آموزشی و پژوهشی دانشگاه دانشجویان را به ادراکی راستین از زبان و ادبیات فارسی رهنمون سازد و با رویکردی پژوهشی به حوزه­های جدید شناخت ادبیات دست یابد. اعضای هیأت علمی گروه زبان و ادبیات فارسی در حوزه ­های متعدد ادبیات کلاسیک و معاصر، ادبیات عرفانی، نقد ادبی، ادبیات تطبیقی، تصحیح نسخه، بلاغت، جامعه­ شناسی ادبیات، فلسفه و ادبیات سابقه تدریس و پژوهش دارند و راهنمای دانشجویان و علاقمندان به حوزه­ های مذکورند.

مقاطع تحصیلی: کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری
گرایش ها: ادبیات
دوره ها: روزانه، شبانه
فعالیت ها: ارایه واحد فارسی عمومی و بعضی از دروس تخصصی به سایر رشته ها و دانشکده ها
 
مدیر گروه : دکتر مجید هوشنگی                                          
دکتری زبان وادبیات فارسی
مرتبه علمی: استادیار
شماره تماس:88067153
 m.houshangi@alzahra.ac.ir:آدرس پست الکترونیکی
 
  

اخبار گروه زبان و ادبیات فارسی

Asset Publisher

30 04 2025
139

گزارش کارگاه تعاملی و تطبیقی «تارِ تازی، پودِ پارسی»

کارگاه تعاملی و تطبیقی «تارِ تازی، پودِ پارسی» (کارگاه شمارهٔ ۱ ورودی ۱۴۰۳ و ۱۴۰۲) به مناسبت هفته آموزش و با هدف ارتقای تعامل علمی میان گروه‌های زبان و ادبیات فارسی و عربی برگزار شد. در این کارگاه، که با رویکرد کاملاً مشارکتی و میان‌رشته‌ای طراحی شده بود، ۹ گروه ۶ نفره از دانشجویان (ترکیبی از ۳ دانشجوی فارسی و ۳ دانشجوی عربی) به رقابت علمی و ادبی پرداختند. ساختار کارگاه بر سه محور اصلی استوار بود که هریک از آن‌ها در قالب رقابتی گروهی، دانشجویان را درگیر فرآیند تحلیل تطبیقی متون و مفاهیم ادبی نمود: تطبیق ضرب‌المثل‌های عربی با آیات قرآنی و ابیات فارسی و عربی، حدس ضرب‌المثل از طریق تصویر و قرینه‌یابی فرهنگی، و چالش ترجمه تطبیقی در دو قالب «وفادار» و «خلاقانه». این کارگاه نه‌تنها بستری برای ارتقای مهارت‌های زبانی و ترجمه‌ای دانشجویان فراهم ساخت، بلکه از حیث روش‌شناسی آموزش زبان، گامی مؤثر در جهت به‌کارگیری ظرفیت‌های مقایسه‌ای و فرهنگی دو زبان بود. رقابت‌های طراحی‌شده مبتنی بر همکاری میان دانشجویان دو رشته، به‌گونه‌ای طراحی شده بود که شرکت‌کنندگان ناگزیر از برقراری گفت‌وگوی دقیق و انتقال معنای فرهنگی در سطح بین‌زبانی بودند. تجربه عملی این تعامل میان‌زبانی، به‌ویژه در مراحل تحلیل و بازآفرینی خلاق، دانشجویان را با ظرفیت‌های مشترک و تفاوت‌های ساختاری و زیبایی‌شناسی زبان‌های فارسی و عربی به‌شیوه‌ای زنده و کاربردی آشنا کرد و بازخوردهای مثبت نشان داد. کارگاه می‌تواند الگویی موفق برای گسترش فعالیت‌های آموزشی بین‌رشته‌ای باشد.

More ...
29 04 2025
249

حلقه نقد و بررسی سه داستان کوتاه «مردی که برنگشت»، «به کی سلام کنم؟» و « از پرنده‌های مهاجر بپرس» از سیمین دانشور به مناسبت زادروز سیمین دانشور

به همت انجمن علمی – دانشجویی زبان و ادبیات فارسی معاونت فرهنگی دانشگاه الزهرا (س)، گروه زبان و ادبیات فارسی و کتابخانه کوثر دانشکده ادبیات، حلقه نقد و بررسی سه داستان کوتاه " مردی که برنگشت"، "به کی سلام کنم؟" و " از پرنده‌های مهاجر بپرس" از سه مجموعه داستان متفاوت نوشته بانو سیمین دانشور در روز سه شنبه 9 اردیبهشت 1404 هم زمان با ولادت با سعادت حضرت معصومه (س) و بزرگداشت روز دختر ساعت 12 الی 13 با حضور خانم دکتر مریم رجبی نیا و تعداد زیادی از دانشجویان علاقه‌مند در محل کتابخانه کوثر دانشکده ادبیات برگزار شد. در این جلسه ضمن خوانش بخش‌هایی از 3 داستان، دانشجویان از ابعاد مختلف به نقد و بررسی و تبادل نظر با یکدیگر پرداختند. آقای دکتر مجید هوشنگی مدیر محترم گروه زبان و ادبیات فارسی نیز به عنوان میهمان افتخاری به این حلقه پیوستند. قابل ذکر است این حلقه کتاب به مناسبت زادروز سیمین دانشور که 8 اردیبهشت بود، تشکیل شد.

More ...
09 03 2025
135

سومین جلسه از حلقه هم‌خوانی خسرو و شیرین به مناسبت یادروز نظامی گنجوی، شاعر بزرگ و حکیم ایرانی

به مناسبت یادروز نظامی گنجوی، شاعر بزرگ و حکیم ایرانی، سومین جلسه از حلقه هم‌خوانی خسرو و شیرین در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۴۰۳ به صورت نشستی ویژه برگزار شد. این رویداد در کتابخانه کوثر دانشکده ادبیات با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان علاقه‌مند به ادبیات فارسی برگزار گردید. *سخنرانان و محتوای نشست* در این نشست، خانم دکتر زینب اکبری، گرداننده حلقه و استادیار گروه زبان و ادبیات فارسی، به بررسی سبک خاص نظامی پرداختند. ایشان با اشاره به دشواری‌های زبان و تصویرپردازی‌های شاعر گنجه، ابیاتی از منظومه‌های خسرو و شیرین و مخزن‌الاسرار را قرائت کردند. دکتر اکبری بر لزوم تلاش دانشجویان جوان برای درک عمیق‌تر زبان نظامی و اهمیت آثار او به عنوان مبدع قصه‌سرایی در ادبیات فارسی تأکید کردند. دکتر نسرین فقیه ملک مرزبان، میهمان ویژه و دانشیار زبان و ادبیات فارسی، به پرسش کلیدی پرداختند: اگر نظامی نبود، چه خلأ یا نقصانی در تاریخ ادبیات فارسی ایجاد می‌شد؟ این بحث به بررسی تأثیر عمیق نظامی بر ادبیات و فرهنگ ایرانی انجامید. آقای دکتر مجید هوشنگی، استادیار زبان و ادبیات فارسی و میهمان افتخاری، نیز به تأثیر آثار نظامی بر نگارگری مینیاتور ایرانی اشاره کردند. ایشان بر ضرورت تحقیقات بین‌رشته‌ای میان دانشجویان هنر و ادبیات تأکید نمودند تا بتوانند به درک بهتری از آثار نظامی دست یابند. *موضوعات کلیدی مورد بحث* در این نشست، جایگاه نظامی گنجوی در ادبیات فارسی، ویژگی‌های داستان‌پردازی او، و تأثیرش بر سنت عاشقانه‌نویسی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین، حاضران با ابعاد مختلف شخصیت هنری نظامی آشنا شدند. *تداوم حلقه‌های هم‌خوانی* این حلقه‌ها به صورت هفتگی در روزهای یکشنبه از ساعت ۱۲ تا ۱۳ در کتابخانه کوثر برگزار می‌شود. هدف از این برنامه‌ها، ارتقاء آگاهی دانشجویان از میراث فرهنگی و ادبی ایران و تشویق به مطالعه آثار بزرگانی چون نظامی گنجوی است.

More ...
02 03 2025
131

دومین حلقه هم‌خوانی خسرو و شیرین نظامی گنجوی

به همت گروه زبان و ادبیات فارسی و کتابخانه کوثر دانشکده ادبیات، روز یکشنبه ۱۲ اسفند ۱۴۰۳، دومین جلسه حلقه هم‌خوانی خسرو و شیرین با حضور خانم دکتر زینب اکبری و جمعی از دانشجویان علاقه‌مند برگزار شد. در این جلسه، بخش‌هایی از منظومه نظامی مورد خوانش و بررسی قرار گرفت: 🔹 شفیع انگیختن خسرو پیران را پیش پدر «چو خسرو دید کآن خواری بر او رفت» 🔹 به خواب دیدن خسرو نیای خویش انوشیروان را «چو آمد زلف شب در عطر سایی» 🔹 حکایت کردن شاپور از شیرین و شبدیز «ندیمی خاص بودش نام شاپور» همچنین، در این جلسه خانم دکتر اکبری چندین کتاب ارزشمند از منابع نظامی‌پژوهشی را برای مطالعه بیشتر به دانشجویان معرفی کردند: پیر گنجه در جست‌وجوی ناکجاآباد – عبدالحسین زرین‌کوب گنجینه حکمت در آثار نظامی – منصور ثروت یادآوری: این حلقه‌ها به صورت هفتگی، روزهای یکشنبه از ساعت ۱۲ تا ۱۳ در کتابخانه کوثر برگزار می‌شود

More ...